Aanleverspecificaties

Aanleverspecificaties digitaal printen

Bij het opmaken van PDF-bestanden voor digitale prints, wil je kwaliteitsverlies voorkomen. Normaal gesproken geldt: hoe hoger de resolutie, hoe scherper de print. Maar voor een digitale print productie gelden andere regels. Voor het digitale printen en het zeefdrukken houden wij een maximale resolutie aan van 150 dpi. Een hogere resolutie aanleveren heeft geen toegevoegde waarde, alle bestanden worden gedown-sampled naar deze resolutie door onze RIP’s (Raster Image Processor).

Lever a.u.b. geen onnodig grote bestanden aan.

  • Bestanden bij voorkeur in PDF aanleveren, of open Indesign-bestanden, inclusief fonts en beelden/illustraties.
  • Pas de resolutie aan indien je de bestanden op schaal aanlevert. (150 dpi op 100%)
  • Lever één bestand per onderdeel aan: geen ontwerpen combineren of meerdere dezelfde ontwerpen in één bestand plaatsen. Bijvoorbeeld: Je wilt graag 100 dezelfde cirkels. Wij ontvangen dan graag 1 bestand met 1 cirkel waarvan je 100 stuks bestelt en niet 1 bestand met 100 cirkels.
  • Bestand 1:1 (100%) aanleveren. Bij afmetingen groter dan 5.000 mm, graag het bestand op 10% van de originele grootte aanleveren (Let op dat de resolutie dan verhoogt moet worden (bij 10% moet de resolutie dan 1500 dpi zijn)
  • Een JPG bestand met een ingesloten kleurprofiel, dit profiel wordt niet gebruikt door ons systeem en zal het standaard profiel (ISO coated v2 (ECI) of Adobe RGB) aan het bestand worden toegewezen. Om dit, en dus kleurproblemen in de print, te voorkomen raden wij aan het bestand aan te leveren als PDF met ingesloten kleurprofiel (ISO coated v2 (ECI).
  • Lever geen versleutelde PDF bestanden aan.
  • Pas zip compressie toe, zodat er geen kwaliteit verloren gaat.

Lettertypen en lettercontouren
Sluit altijd, alle lettertypen in de PDF. Minimale corps grootte in de documenten is 7 pt, in diapositief 10 pt.
Zet de tekst(en) in het document om naar lettercontouren. Zo voorkom je fouten in je print (lettertype vervanging) en kunnen we de bestanden eventueel openen om te controleren en/of bewerken.

Afloop
Voor de afwerking bij Point 7 geldt minimaal 3 mm afloop rondom. Lever je bestanden zónder snijtekens aan.

Positionering
Voor een dubbelzijdige bedrukking is het belangrijk dat het aangeleverde beelden goed zijn gepositioneerd. De voor- en achterzijde altijd aanleveren op aparte pagina’s. Bij het contoursnijden / stansen is het belangrijk dat het stans- snijbestand van beide zijdes exact gecentreerd op de pagina staat.

Pantone kleuren
Wanneer er gebruik wordt gemaakt van Pantone kleuren bij het digitaal printen moet er rekening worden gehouden dat kleur zo goed mogelijke wordt benaderd. De Pantone kleur wordt in CMYK opgebouwd waardoor de Pantone kleur niet altijd de waarde zal halen die een waaier toont. Pantone-kleuren niet omzetten naar CMYK!

Zwart
Hoe je de kleur zwart het beste aanlevert in CMYK. Bij het ontwerpen en opmaken van jouw bestanden gebruik je regelmatig de kleur zwart. Sterker nog, het is een van de meest toegepaste kleuren in ieder ontwerp. Maar zwart is niet altijd ‘gewoon’ zwart. De kleur zwart kent vele variaties. Voor digitaal printen gebruik je voor de meeste ontwerpen standaard de CMYK-verhouding C0% M0% Y0% K100%. Is je print voornamelijk zwart en/of wil je een echt diepe, zwarte kleur bereiken? Dan raden wij de verhouding C40% M30% Y30% K100% aan.

Wit 
Wanneer er op transparante materialen geprint gaat worden, kan het voor de afbeelding duidelijker zijn om er wit achter te printen. Ook wanneer aan een binnenzijde van een raam geplakt gaat worden kan een witte achtergrond goed werken. Maar hoe lever je dit aan?  Wit dient ook in een aparte laag te worden aangeleverd, ook wit moet een spot kleur zijn (100% Cyaan), onder de naam White. Vergeet niet om de White op overdrukken te zetten. De White laag moet de bovenste laag zijn.

Overdruk (Overprint)
In de RIP-software wordt vulling/lijn overdruk herkend en gesimuleerd. Kleuren van overlappende objecten met overdruk worden bij elkaar opgeteld. Hierdoor ontstaat een nieuwe full color opbouw. Wit als proceskleur (CMYK 0-0-0-0) op overdruk, wordt niet zichtbaar.

Cutcontour
Wanneer er een specifiek cutcontour om het object moet komen, moet deze in een aparte laag met eigen kleur (spot color) worden aangegeven. Iedere bewerkingen, zoals bijv. frezen, rillen en/of v-cut, moet een eigen spot-kleur en gelijknamige laag krijgen. Je kunt hier een overzicht van onze Zund bewerkingen met naam en kleur downloaden als Adobe kleur-bibliotheek.

Kleurprofielen 
Ingesloten kleurprofielen en uitvoerintenties worden als input gebruikt voor de RIP. Het RIP-proces bevat kleuromzetting naar het outputprofiel per printer en materiaal.
We raden om het ISO Coated v2 kleurprofiel te gebruiken.

  • Als geen kleurprofiel ingesloten is, wordt het kleurprofiel van onze werkruimte toegekend.
  • Indien afwijkende of meerdere kleurprofielen gebruikt worden in de aangeleverde bestanden kan dit ongewenste kleurresultaten opleveren.
  • Aangeleverde plaatjes (EPS, TIFF, JPG, etc.) met afwijkend kleurprofiel of zonder kleurprofiel worden altijd door ons omgezet naar onze kleurprofielen. Dit kan resulteren in een afwijkende of ongewenste verandering van kleur.
  • Om dit, en dus kleurproblemen in de print, te voorkomen raden wij aan het bestand aan te leveren als PDF met ingesloten kleurprofiel.

PDF
Het is belangrijk om de PDF op te slaan als minimaal Acrobat 6 (PDF 1.5) versie. Zet Acrobat-lagen aan en zorg dat bedrukking, (dek)wit, cutcontour en de eventuele andere bewerkingen in aparte lagen staan.

ONS ADRES


Point Seven bv

Pondweg 3
2153 PK Nieuw-Vennep

+31 (0)252 537979
info@point7.nl

KvK 65446941
BTW Nr. NL8561.16.105.B.01